Erfgoedbomen

Wist je dat de oudste en meest waardevolle bomen van Genk niet in bossen staan? Ze staan in onze tuinen of op het openbaar domein, langs straten of op pleinen. Het stadsbestuur wil deze bomen voortaan beschermen en de eigenaars van waardevolle bomen op privégronden daarbij helpen.
Stad Genk heeft onlangs 295 bomen opgelijst die van groot belang zijn om te bewaren. Ze zijn immers bepalend voor het straatbeeld of van grote cultuurhistorische waarde. Ongeveer de helft van de lijst van waardevolle bomen staat op privégrond.

Wat is een erfgoedboom?

Om een erfgoedboom te worden moet een boom aan ten minstens één van deze criteria voldoen:

  • een omtrek hebben die groter dan 250 cm is op 1 meter hoogte
  • meer dan 100 jaar oud zijn
  • beeldbepalend zijn, bijvoorbeeld bij een kapelletje of oud gebouw
  • met historisch/cultureel belang: bijvoorbeeld herdenkingsbomen

Ken je of heb je een boom die hieraan voldoet maar nog niet in de lijst staat? Meld het dan! We onderzoeken graag of we de boom kunnen opnemen in de lijst.

Bomen die nog niet oud of dik genoeg zijn voor de erfgoedbomenlijst verdienen ook bescherming. Kijk naar www.genk.be/meest-waardevolle-bomen om meer hierover meer te weten.

Meld een kandidaat-erfgoedboom

Wat als ik een erfgoedboom heb? 

Proficiat! Je bent beschermer van een zeer belangrijk en mooi levend wezen dat onze stad en onze levensomstandigheden verbetert! 

Zelfs voor heel oude bomen is het cruciaal om ze te verzorgen. Stad Genk wil je helpen om je erfgoedboom(en) te onderhouden! 

Je kan een boompaspoort en boomplaatje krijgen om de gegevens van je boom te bewaren en om te tonen hoe trots je bent op je boom. Als je een boompaspoort hebt, kom je ook in aanmerking voor een gratis boomveiligheidscontrole ('VTA' - Visual Tree Assessment) elk 5 jaar en eventuele onderhoudssnoei elke 10 jaar. Deze behandelingen worden uitgevoerd door een door de stad aangenomen boomspecialist, in 2022 is dit de firma Krinkels.

Vraag een boompaspoort aan