Evenementen melden of aanvragen

Meld openbare activiteiten aan het stadsbestuur!

Organisatoren van evenementen moeten hun activiteit vooraf melden. Dat kan digitaal, maar je kan hiervoor ook langskomen in het stadhuis. Doe het wel een maand op voorhand.

Vraag online aan

Maak een afspraak

Aandachtspunten:

 • Als je activiteit muziek moet meten en/of registreren (bij aanvraag van een afwijking op de geluidsnorm) dan kan je hiervoor een geluidsmeter uitlenen bij de uitleendienst van de stad Genk.
 • Als je activiteit als risicovol wordt ingeschat door de veiligheidsdiensten, dan moet je mogelijk een veiligheidsplan opstellen en eventueel een veiligheidsoverleg met veiligheidsdiensten bijwonen.
 • Covid-19: bekijk zeker alle voorwaarden opgelegd door de federale overheid en door de stad Genk.

Om de meldingsfiche vlot te kunnen invullen, is het belangrijk dat je volgende informatie bij de hand hebt:

 • soort activiteit;
 • locatie (binnen of buiten en juiste adres);
 • datum en uren;
 • aard publiek + verwacht aantal deelnemers;
 • wil je sterke drank schenken;
 • gegevens van de organiserende vereniging + de verantwoordelijke van de activiteit (contactgegevens en geboortedatum);
 • wordt er aan persoonscontrole gedaan? Zo ja, naam van de securityfirma of, indien je met vrijwilligers van de organisatie wil werken, voor- en achternaam, adres en geboortedata van deze vrijwilligers;
 • overzicht grondplan (als de activiteit buiten is).

Maatregelen Covid-19 (Update 01/07/2021)

Het is weer mogelijk om evenementen te organiseren. Er zijn uiteraard nog maatregelen van kracht in de strijd tegen Covid-19. Hieronder proberen we zo goed mogelijk de belangrijkste maatregelen mee te geven.

Binnen mag je een zittend publiek van maximum 2.000 personen, kinderen inbegrepen, ontvangen, rekening houdend met de regels vastgelegd in het CIRM. Vanaf 30 juli mogen dit 3.000 personen zijn.

Buiten mag je een publiek van maximum 2.500 personen ontvangen. Vanaf 30 juli mogen dit 5.000 personen zijn.

Tijdens de activiteiten moet de minimale regels gerespecteerd worden.

Horeca

Indien horeca-activiteiten worden uitgeoefend tijdens sportieve wedstrijden en sporttrainingen, evenementen, culturele en andere voorstellingen of congressen, moeten de horecaregels nageleefd worden. Echter, het geluidsniveau van 80 decibels kan worden overschreden.

Afhaalmaaltijden en -dranken kunnen eveneens worden aangeboden.

Bezoekers mogen worden ontvangen in groepen van maximum acht personen, kinderen tot en met 12jaar niet inbegrepen, tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de activiteit. Tijdens eenzelfde activiteit mogen deze groepen niet wisselen van samenstelling. Groepen van meer dan acht personen zijn toegestaan voor zover ze behoren tot hetzelfde huishouden.

Activiteiten moeten worden georganiseerd met voorafgaande toelating van de bevoegde
lokale overheid. Alvorens de aanvraag in te dienen vult de organisator de online tool CERM, en wanneer van toepassing vult de uitbater de CIRM in (https://www.covideventriskmodel.be), en voegt het volledige verkregen certificaat toe aan het aanvraagdossier voor de bevoegde gemeentelijke overheid.

BELANGRIJK: Er is geen toelating van de bevoegde lokale overheid, noch CIRM/CERM vereist indien het publiek minder dan 100 personen binnen of minder dan 200 personen buiten bedraagt.

Recepties & banketten

Bij het organiseren van een receptie of een banket binnen thuis, gelden de volgende regels:

 • het huishouden kan maximum acht andere personen, kinderen tot en met 12 jaar niet begrepen, ontvangen;
 • indien men een beroep doet op een professionele cateraar, is deze inbegrepen in de acht personen;
 • de horecaregels worden uiterst sterk aanbevolen, ook indien de receptie of het banket niet georganiseerd wordt door een professionele cateraar;
 • indien men een beroep doet op een professionele cateraar, dan is de dienstverlening tot 1.00 uur toegelaten.

Eetfestijnen zoals buurtbarbecues, mosselfestijnen

Eetfestijnen die vrij toegankelijk zijn, en waarvoor toestemming wordt gegeven door de gemeente worden beschouwd als evenementen. Ze dienen de regels die van toepassing zijn te volgen (toestemming van de lokale overheid, het gebruik van de CERM/CIRM, de horecaregels behalve de limitering van het geluidsniveau van 80 db,...)

Procedure

Doe je melding of aanvraag minstens één maand voordat je activiteit doorgaat.

Bedrag

 • Stedelijke vergunningen en de nachtvergunning zijn gratis.
 • Een geluidsmeter lenen, kost 100 euro.