Everzwijnen in Genk

De natuur in Vlaanderen doet het de laatste jaren beter. Maar de heropleving van dat natuurschoon heeft ook mindere kanten. Want veel dieren op zoek naar voedsel komen erg dicht bij de mens. Zo zien we in Genk almaar meer everzwijnen opduiken, zowel in verschillende bos- en natuurgebieden maar ook in de wijken kortbij een bos.

De enorme appetijt van everzwijnen brengt hier en daar overlast met zich mee. De dieren zijn nagenoeg voortdurend op zoek naar lekkere hapjes en vinden die ook in je tuin. Ze woelen in graslanden, plunderen maïs- en graanvelden en laten hun eetplek zelden netjes achter.

Ook als je de natuur in trekt, kan je everzwijnen tegenkomen. Ze zorgen voor een extra beleving maar tegelijk ook voor een onveiligheidsgevoel bij sommige inwoners, joggers, fietsers en wandelaars. Die schrik is niet geheel terecht. Wilde everzwijnen zijn van nature erg schuw en blijven liever uit de buurt van mensen. Ze zullen niet zomaar aanvallen. Wilde dieren vluchten in principe altijd bij contact met recreanten. Zij vallen alleen aan wanneer zij in het nauw worden gedreven of hun jongen willen verdedigen.

Everzwijnen kunnen wel, net als andere wilde dieren, betrokken geraken bij verkeersongevallen. Met heel wat schade tot gevolg. Gelukkig bestaan er heel wat maatregelen die schade door dieren kunnen voorkomen. Zo kunnen we genieten van de natuur als een goede buur, met wie het fijn samenleven is.

Contact

Natuur in Genk

tel.
089 65 46 15
E-mail
natuur@genk.be