Hoe ziet jouw ideaal terrasje eruit?

Gepubliceerd op dinsdag 5 juni 2018 13.32 u.

Nu de temperaturen stevig oplopen en de zomer is ingezet, zijn de Genkse terrassen weer helemaal in het straatbeeld. Goed nieuws voor de horeca-uitbaters, want stad Genk werkte onlangs een nieuw terrasreglement uit om de terrasjes meer in de kijker te zetten. Maar wat vinden onze Genkenaren? Welk soort terras geniet hun voorkeur?

HOUT EN PLANTEN

Dimi, Lenny en Ilias - “Een leuk terrasje mag best wat uitstraling hebben vinden we. Warme materialen, zoals hout, en wat meer kleur kunnen de boel al helemaal doen opleven. Het nieuwe terras aan de bibliotheek sluit hierbij aan: veel planten, toffe stoelen en wat upcycling door de zitbanken van paletten. Meer moet dat niet zijn!”

DINGEN VOOR KINDEREN

Inaya, Maissa, Yasmine, Cirino, Ilias, Alicya - “Meer dingen voor kinderen”, roepen deze jongelui in het koor! “Schommelstoelen, lage banken en tafels en van die strandstoelen in een zandbak, dat vinden we allemaal fijn. En ook veel planten, zodat we ons precies in een oerwoud voelen.”

VEEL VARIATIE

Koen - “Meer variatie binnen de verschillende terrassen mag wel”, vindt Koen. “Doorgaans heeft alles te veel dezelfde kleur en uitzicht. Dat mag zeker anders. Het is toch net tof als je aan de sfeer van het terrasje kan zien dat je daar een lekkere koffie kan gaan drinken, iets Italiaans kan eten, of een lekkere cocktail en tapas kan binnenspelen, niet?”

COMFORTABELE STOELEN

Margot en Felicien - “Wij vinden Genk altijd gezellig”, zegt Margot. “Als er iets te doen is, zoals nu met Iedereen donderdagt komen we af. Een ideaal terrasje voor ons is wanneer je in het zonnetje zit, in een comfortabele stoel met iets lekkers om te drinken. Hier is het dus goed!”, vinden de twee.

LAMPJES EN BLOEMPJES

Pieter - “Ik kom niet zo vaak in Genk", geeft Pieter toe. “Maar nu vind ik het wel leuk gedaan met die paletten en planten. Voor mij zit een ideaal terrasje ook in de kleine dingen: een bloempje op tafel, lampjes in de parasol. Dat geeft toch wat extra sfeer en gezelligheid als je buiten zit.” 

Stad Genk werkt aan gezellige terrasjes

WAT VERANDERT ER?
Waar vroeger meer de nadruk lag op uniformiteit, zet de nieuwe terrasvisie van stad Genk sterk in op vergroening, creativiteit en beleving. Horeca-uitbaters krijgen nu meer ruimte om het specifieke karakter van hun zaak naar buiten te brengen of hun terras op een creatieve manier in de publieke ruimte te plaatsen. Zuiderse of Belgische keuken? Het stadsbestuur ziet de Genkse couleur locale graag terug in de talrijke terrasjes!

Dit geldt ook voor de winterterrassen waar warme dekentjes, schapenvachtjes en sfeerlichtjes extra gezelligheid moeten geven tijdens de koude wintermaanden.

MEER GROEN EN KLEUR

Het nieuwe terrasreglement heeft een basisreglement en een inspiratieboek.

  • Het basisreglement vertelt hoe je als uitbater een ‘standaard’ terras kan samenstellen. Denk aan types van windschermen, reglementaire afmetingen, veilige afstanden en doorloopzones.
  • Het inspiratieboek geeft uitbaters meer tips en suggesties voor kleurrijk meubilair, hippe bloembakken, potten met grote planten, mediterrane kussens, een oerdegelijk bruin café-barkruk, enzovoort. Er is inspiratie voor heel wat soorten sferen en creativiteit.

Ben je horeca-uitbater en wil je meer weten hierover?

Maak een afspraak met:

  • Stad Genk - Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling - T 089 65 36 00.