Ontdek het Mijnarboretum in Bret: Een stukje Genkse geschiedenis en natuur om te verkennen.
Het Mijnarboretum in Bret is een bijzonder stukje groen dat nauw verbonden is met het mijnverleden van Genk. In 1902 wordt er in Genk steenkool aangetroffen: het begin van een productieve geschiedenis op Genks grondgebied. In 1927 besloot het gemeentebestuur een proefaanplanting van 40 verschillende boomsoorten uit te voeren, om te onderzoeken welke bomen het meest geschikt zouden zijn voor de houtbehoeften van de steenkoolmijnen. Uiteindelijk bleek de grove den het best te gedijen op de schrale heidegrond en werd deze massaal aangeplant, wat het landschap van Genk voorgoed veranderde. Tegenwoordig proberen we deze dennenbossen om te vormen tot gemengde, klimaatrobuuste loofbossen.
Door de aanleg van enkele straten, en de bouw van de O.L.V-van-Fatimakerk met parochiecentrum in 1954, werd een gedeelte van de aanplant opgeofferd. Vandaag de dag vind je in het Mijnarboretum nog steeds 45 verschillende boomsoorten, waarvan 30 uit de oorspronkelijke aanplant van 1927, aangevuld met 15 inheemse soorten. Dit charmante bos biedt niet alleen een blik op het verleden, maar is ook een fijne plek om te ontspannen, spelen en sporten.
Wat kun je doen in het Mijnarboretum?
- Wandelen: Geniet van een rustige wandeling door het bos en ontdek de verschillende boomsoorten, waaronder dennen, sparren, lariksen, cipressen, beuken, Amerikaanse eiken en zomereiken.
- Spelen: Bezoek de speeltuin in het bos!
- Kunst en erfgoed ontdekken: De kunstwerken die de bomen in het arboretum sieren, zijn gemaakt door Basisschool De Bret, MPI De Luchtballon, Buso De Richter, Kosenhuisje Toermalien, kunstenaar Jules Claes en de parochieraad. Dit toont de sterke betrokkenheid van de gemeenschap bij het behoud van dit stukje erfgoed.
Bereikbaarheid
Het Mijnarboretum ligt tussen de Weg naar As, de Schaapdries, De Richter en de St.-Lodewijkstraat en is vrij toegankelijk voor bezoekers. Parkeren doe je best bij het Piehpelplein.