Van mijnbouw naar wijnbouw

Gepubliceerd op donderdag 11 september 2025 13 u.
In 2022 werd MineWine vzw opgericht als één van de Burgerbudget projecten. Rik en zijn team wilden hiermee aantonen dat de terrils goede ‘terroirs’ zijn voor wijnbouw. Vandaag wordt hun biologische wijn geproduceerd met veel respect voor de mens en milieu.

“Op de terril in Winterslag, maar ook in Zwartberg telen we met hulp van vrijwilligers druiven op biologische wijze. De zwarte, warme grond vormt de ideale bodem voor onze wijn. Wij laten mensen uit de sociale economie kennismaken met de wijnbouw zodat ze aan de slag kunnen als ‘wijnwerker’”, vertelt Rik Froyen, bezieler van het project.

3600 wijnstokken

In 2022 werd de eerste Pinot Grigio wijnstok in de grond gestoken. Ondertussen werden (niet toevallig) 3600 wijnstokken van verschillende druivensoorten geplant. Rik: “Er komt heel wat kijken bij het wekelijkse onderhoud en de snoeiwerken. Ik ben hier vaak al voor dag en dauw bezig. En in het najaar wacht de oogst.”

Oog voor het milieu

MineWine werkt zoveel mogelijk met ecologische materialen. Rik: “De plantstokjes zijn van duurzaam fiberglas in plaats van metaal en de wildbescherming is niet van plastic, maar van karton. Al onze materialen komen van Europese producenten en voor de bestuiving van onze druivenplanten werken we met een lokale imker.”

“Ik droom van een eigen stadswijnbrouwer voor Genk” – Rik Froyen

Volgend jaar rond Pasen kan er van de nieuwe wijn geproefd worden. “We hopen op minstens 2 grote vaten”, zegt Rik, die ook verder kijkt. “Ik droom van een eigen stadswijnbouwer voor Genk zodat we ook de komende 25 jaar en liefst nog langer, kunnen proeven van ons (h)eerlijke product. Maar ook mensen staan centraal in ons project. We willen Genkenaren die om de een of andere reden niet aan de bak komen, kansen blijven geven om opnieuw actief te worden in de samenleving.

Wil je meewerken als vrijwilliger bij MineWine? Kijk op minewine.be