Vanaf 1 januari '22 haalt Limburg.net het afval anders op

Gepubliceerd op vrijdag 9 juli 2021 15.32 u.
Vanaf 1 januari 2022 zal de ophaling van het afval aan huis anders verlopen. Het nieuwe systeem heet Optimo en biedt heel wat voordelen.


Op dit moment bereidt Limburg.net alles voor om de overschakeling naar het nieuwe systeem vlot te laten verlopen. In het najaar krijg je alle nodige praktische informatie over dit project. Hou je brievenbus dus in de gaten. Ook via onze website en sociale mediakanalen houden we je op de hoogte.

Wat verandert er voor jou?

We halen 5 afvalsoorten in zakken op. 

3 extra afvalsoorten. Huisvuil en pmd zitten al in afvalzakken, en in de toekomst is dat ook het geval voor keukenafval, tuinafval en textiel.

Je gft-container verdwijnt.

Vanaf 1 januari 2022 heb je je gft-container niet langer nodig. Het groente- en fruitafval kan je in een aparte keukenafvalzak aanbieden en het tuinafval in een tuinafvalzak. Door deze twee afvalsoorten apart te sorteren, kunnen we ze beter verwerken tot nieuwe grondstoffen. Begin 2022 halen we de gft-container op. Je mag deze ook houden. Meer info hierover volgt later dit jaar.

Tuinbak op aanvraag

Heb je een grote tuin? Dan kan je tegen betaling een tuinbak aanvragen. Deze komen we vierwekelijks ophalen. Met je tuinafval kan je overigens nog steeds terecht in het recyclagepark.

Lagere afvalbelasting

Jaarlijks ontvang je een afvalbelastingfactuur. Dankzij de invoering van Optimo zal je in 2022 19,26 euro minder afvalbelasting moeten betalen. Het nieuwe inzamelsysteem is immers kostenefficiënter en dit wordt aan de burger doorgerekend via een lagere afvalbelasting.

Wat verandert er niet?

  • De maandelijkse ophaling van papier en karton verandert niet. Dit kan niet mee in de Optimo-ophaalwagen.
  • Grofvuil en snoeihout blijven we aan huis ophalen, op aanvraag en tegen betaling.
  • De textielcontainers en glasbollen blijven bestaan.

Tot 1 januari 2022 verandert er niets. Om de overschakeling naar Optimo vlot te laten verlopen, informeren we je toch graag nu al. In het najaar krijg je nog de nodige praktische informatie, zoals waar en wanneer je de afvalzakken kunt vinden. Ook in de afvalkalender van 2022, die in december 2021 verschijnt, zetten we alle informatie en sorteerregels nog eens op een rij.

Lees de veelgestelde vragen