De voordelen van Optimo voor de Genkenaar

Heel wat Genkenaren hebben vragen bij de invoering van Optimo. Toch is dit voor zowel Limburg.net als voor het stadsbestuur nodig als we de afvalinzameling betaalbaar willen houden en toekomstgericht maken. Het nieuwe zakkensysteem heeft immers belangrijke voordelen.

Je portemonnee

Het grootste voordeel voel je onmiddellijk in je portemonnee. De afvalbelasting op jaarbasis daalt met 19,36 euro. Voor wie nog een extra tuinbak huurt (zie verder), blijft de factuur zo goed als hetzelfde.

Minder CO2

Het afval wordt met één en dezelfde vrachtwagen opgehaald waardoor er minder vrachtwagens moeten rijden. En dat is beter voor het milieu en klimaat. Zowel uit studiewerk als uit de praktijk, opgedaan in het proefgebied Lommel, blijkt dat ophaalwagens door Optimo tot een kwart minder kilometers rijden. De uitstoot van fijn stof en CO2 daalt hierdoor tot 40%.

Meer recyclage

Dankzij Optimo kan er meer gesorteerd en dus ook meer gerecycleerd worden zonder dat de inzamelkosten sterk stijgen. Keukenafval wordt nu gescheiden opgehaald, zodat het apart gerecycleerd kan worden tot biogas. Deze grondstof kan in de toekomst gebruikt worden om huizen te verwarmen. Zo wordt het ook een duurzaam verhaal.

Eén ophaaldag

Ten slotte is Optimo ook logistiek flexibel en gemakkelijker. Stel dat Limburg.net in de toekomst een nieuwe afvalsoort wil inzamelen, dan kan dat zonder nieuwe ophaalrondes.

HET KAN GOEDKOPER

Met Optimo kan er dus meer afval gerecycleerd worden. En zoals het rekenvoorbeeld aantoont, stijgen je afvalkosten niet. Maar het kan goedkoper. Wie een tuin heeft, kan bijvoorbeeld kippen houden of composteren om tuin- en keukenafval te verwerken. Daar spaar je meteen enkele zakken mee uit en krijg je verse eieren voor in ruil.

Je kan ook afval voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het drinken van kraantjeswater, afvalvriendelijk winkelen (door verpakking te vermijden) en voedselverspilling tegen te gaan. Werkelijk iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen, hoe klein ook. En dat … merk je meteen ook in je portefeuille.

TUINBAK VOOR GROTE TUINEN

Wie niet genoeg heeft aan de tuinafvalzakken kan voor 60 euro een bruine tuinbak huren van Limburg.net. Die vervangt de gft-bak, enkel voor tuinafval, niet voor keukenafval. De bruine tuinbak is dubbel zo groot als de huidige gft-bak en kost voor dezelfde ophaalhoeveelheid evenveel, want de afvalbelasting daalt met 19,36 euro.

Anders dan bij de gft-bak start je jaarabonnement op het moment van je aanvraag en betaling. Stel: je bestelt en betaalt op 14 augustus 2022 je tuinbak, dan mag je die gebruiken tot 13 augustus 2023.

De nieuwe abonnementen beginnen pas officieel te lopen op 1 april 2022. Wie vroeg bestelt, kan de tuinbak dus 3 maanden gratis gebruiken. Wie voor 1 december 2021 bestelt, krijgt de tuinbak eind december al aan huis geleverd.

Bestellen kan vanaf 15 oktober 2021 op de website van Limburg.net.

MEER MOGELIJKHEDEN

Uiteraard bestaan er nog andere mogelijkheden om dit afval kwijt te geraken. Met tuinafval kan je altijd terecht op het recyclagepark. Dat kost je niets extra tot 400 kilo. Daarna betaal je 0,05 euro per kilo. Snoeihout kan je tegen betaling aan huis laten ophalen. Dat kost nu 15 euro per 2m³, in plaats van 20 euro per 2m³.

STARTPAKKET

Optimo start op 1 januari 2022. Om deze overgang zo makkelijk mogelijk te maken voor alle Genkenaren krijgt elk gezin een gratis startpakket met 1 rol keukenafvalzakken, 1 rol textielzakken en 1 rol tuinafvalzakken. De verdeling verloopt vanaf half november via de recyclageparken en deelnemende handelaars.