Stadsplein

Belangrijk om te weten: de plannen voor de herinrichting van het Stadsplein bevinden zich nog in de fase ‘voorontwerp’. Het voorontwerp is niet het definitieve plan. De ideeën voor het Stadsplein, zoals ze vertaald zijn in het voorontwerp, zullen in de nabije toekomst verder verfijnd en uitgewerkt worden. Dit alles met als doel de herinrichting van het Stadplein aan te kunnen vatten in 2025.

Het stadsplein zal in de toekomst het plein bij uitstek blijven voor grotere Genkse evenementen.

Het centrale deel van het plein blijft een multi-inzetbare open ruimte met plaats voor de wekelijkse donderdagmarkt, evenementen en beleving.

De niveauverschillen van het plein worden aangepakt om het comfort en de toegankelijkheid te verbeteren. Zo wordt de centrale open ruimte in een lichtere helling uitgevoerd.

Onder het Stadsplein bevindt zich een ondergrondse parkeergarage. Hierdoor zullen beplanting en vergroening steeds in opbouw voorzien worden. Aan de randen van het stadhuis en de bibliotheek werken we met verhoogde plateaus, die naast een aangename groene toegang tot stadhuis en bibliotheek, ook ruimte bieden aan horeca, een speelzone en een leeszone.

Op vraag van de deelnemers uit de participatiemomenten worden hier voorzien:

  • waterelementen centraal op het plein: ingebouwde fonteintjes zorgen voor extra beleving en verkoeling in de zomer. Ze zullen aan- en uitgezet kunnen worden wanneer nodig en zijn overrijdbaar voor markt- en stoetvoertuigen.
  • een leespleintje, vlak naast de bib
  • een speelruimte, waar kinderen zich kunnen uitleven
  • terrasruimte voor horeca
  • een rolstoeltoegankelijk plein