Centrumontwikkeling

Genk is de groenste centrumstad van Vlaanderen. Dat is goed, want meer groen zorgt niet alleen voor meer beleving, maar ook voor een betere leefkwaliteit.

In de toekomst zullen we meer geconfronteerd worden met extreme weersomstandigheden, zoals periodes van grote droogte, zware regenval of hittegolven. Om daarop voorbereid te zijn, moeten we volop inzetten op hittebestendigheid en preventieve maatregelen tegen wateroverlast.

Meer groen in de stad kan daarvoor zorgen, want:

  • groen kan enkel overleven op ontharde ondergrond, die bovendien zorgt voor een betere waterdoorlating,
  • groene kruinen bieden schaduw en gaan hitte tegen.

Genk is al groen, maar het kan beter. We willen samen met de Genkenaar een beweging op gang brengen die start op de plek waar de meeste winst te boeken valt: het centrum. Het centrum is een van de meest verharde plekken in onze stad. Groen heeft er amper plaats. Met het ambitieuze plan rond centrumvergroening brengt de stad hier verandering in.

We zullen de centrumvergroening in drie fasen realiseren:

  • Fase 1: Grote Markt
  • Fase 2: Sint-Martinusplein
  • Fase 3: Stadsplein

Voor een leefbare, klimaatrobuuste stad zorgen, dat doe je niet alleen. Daarom vraagt de stad een inspanning van iedereen. Omdat elke inspanning telt. We zetten daarbij sterk in op participatie, en gebruiken dit project om mensen te inspireren en te begeesteren. Uiteindelijk hopen we zo iedereen aan te zetten tot klimaatbewust handelen.