Centrumontwikkeling

Genk is de groenste centrumstad van Vlaanderen. Dat is goed, want meer groen zorgt niet alleen voor meer beleving, maar ook voor een betere leefkwaliteit.

In de toekomst zullen we steeds meer geconfronteerd worden met extreme weersomstandigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan periodes van grote droogte, zware regenval of hittegolven. Om ons hierop voor te bereiden, moeten we volop inzetten op hittebestendigheid én preventieve maatregelen tegen wateroverlast.

Meer groen in de stad kan daarvoor zorgen, want:

  • groen kan enkel overleven op ontharde ondergrond, die bovendien zorgt voor een betere waterdoorlating,
  • groene kruinen bieden schaduw en gaan hitte tegen.

Genk is al groen, maar het kan altijd beter. We willen samen met de Genkenaar een beweging op gang brengen die start op de plek waar de meeste winst te boeken valt: het centrum. Het centrum is een van de meest verharde plekken in onze stad. Groen heeft er amper plaats. Met het ambitieuze plan rond centrumvergroening komt hier verandering in.

De centrumvergroening wordt gerealiseerd in drie fasen. De 1ste fase, de herinrichting van de Grote Markt, is inmiddels afgerond. Fase 2 (herinrichting Sint-Martinusplein) en fase 3 (herinrichting Stadsplein) volgen nog.