Stiemerhub

De André-Dumontlaan is één van de valleiranden van de Stiemer. Een rij huizen langs de Dumontlaan is door de Stad aangekocht, waardoor een grotere integratie tussen de Stiemervallei en het Thorpark mogelijk wordt. Een tiental gebouwen werd afgebroken, maar twee zijn er nog over op André Dumontlaan 16 om plaats te maken voor de StiemerHUB. 

De StiemerHUB probeert 3 jaar lang een plek te zijn die aandacht geeft aan het Stiemerprogramma én meer leven brengt naar dit stuk van Waterschei, als een bron voor cultuur-natuur ontwikkeling langs de Stiemer.

De HUB is een plek om Genkenaren kunnen leren hoe we met de natuur kunnen leven, hoe we met de natuur kunnen werken, hoe we ons door de natuur kunnen laten inspireren en hoe we natuurlijke omgevingen kunnen leren beschermen. De HUB kan een plek worden voor de plannen van verschillende burgers en organisaties. Wat er in en om deze plek gebeurt, verschilt van seizoen tot seizoen. Er is altijd ruimte voor nieuw leven. 

Ontdek onze activiteiten

De visie van de HUB

De Stiemerhub is een natuurlijke bron voor gemeenschappelijke ontdekkingen van de Stiemer Vallei. De HUB heeft vier belangrijke ambities:

  1. Een plek waar we leren hoe we met de natuur kunnen leven
  2. Een plek waar we met natuur kunnen werken
  3. Een plek waar ons door de natuur kunnen laten inspireren
  4. Een plek waar we natuurlijke omgevingen kunnen leren beschermen

Projecten en activiteiten in verband met de HUB zullen ten minste één van deze ambities kracht bijzetten.

Aan de slag! 

De HUB heeft het hele jaar door een standaardaanbod. Maar de HUB leeft ook mee met de seizoenen. 

Stiemerhub

De HUB is rustiger in herfst en winter, en wat levendiger in lente en zomer. De HUB zal vier mid-season feesten organiseren, duidelijke momenten waarop de gemeenschap kan samenkomen in een informele en feestelijke sfeer. In het vroege voorjaar zullen workshops en evenementen rond de vroege groeiperiode worden georganiseerd, met onder meer voedselproductie en wandelingen met wilde bloemen. Het midden van de lente tot de nazomer zullen activiteiten rond de buitenruimtes plaatsvinden en de HUB zal lanceerplaats zijn voor activiteiten in de Stiemervallei. In de late herfst en winter zullen de activiteiten gericht zijn op de binnenruimtes met presentaties, discussies, co-working sessies en planning voor de warmere maanden. 

Wat kan ik doen?

De StiemerHUB is er voor alle partners die aan de plannen van de Stiemervallei meewerken. De HUB is voor buren, bezoekers en Genkenaren die meer willen weten over de vallei of een idee hebben om Genkenaren met de natuur te verbinden. Om dit te doen, hebben we uw hulp nodig! U kunt helpen door: 

  • De HUB onderhouden en verzorgen.
  • De boodschap van de HUB mee helpen uitdragen.
  • Projecten ontwikkelen in de HUB.
  • Evenementen organiseren, zoals lezingen en workshops.

Allez HUB!

Heb je een project die een ruimte nodig heeft? Wil je een activiteit organiseren in de StiemerHUB? Wil je lid worden van het bestuur? Wil je op de hoogte blijven?

Stuur een mailtje naar mienquartier@genk.be of telefonisch via 089/654586.