Waterkwaliteit Stiemer sterk verbeterd in 2024

Gepubliceerd op maandag 2 juni 2025 11.45 u.
De Stiemer doet het goed in 2024. Uit tussentijdse metingen van het Stiemerlab blijkt dat zowel het waterpeil als de waterkwaliteit beter zijn dan in de voorbije jaren.

Sinds januari 2023 onderzoekt Stad Genk samen met VITO, VMM, Stichting Kitsunya en geëngageerde Genkenaren de waterkwaliteit van de Stiemer. Op 15 locaties, van Thor Park tot het Diepenbekerbos, meten sensoren continu de waterdiepte, temperatuur, geleidbaarheid en zuurstofgehalte. Vrijwilligers zorgen ervoor dat de sensoren proper blijven en optimaal blijven meten. Daarnaast voert VMM maandelijks fysico-chemische metingen uit en tweejaarlijks biologische metingen op vier vaste locaties, waarvan drie in Genk.

Positieve signalen

2024 is het natste jaar sinds de start van de metingen. Door de hoge neerslag zijn de waterpeilen en debieten in de Stiemer gestegen, wat een positief effect heeft op de waterkwaliteit. Vooral aan de meest opwaartse meetpunten zijn duidelijke verbeteringen zichtbaar.

Ook de overstortoptimalisatie door Aquafin speelt een belangrijke rol. Op 25 locaties in de Stiemervallei werden oude constructies vernieuwd en maatregelen genomen om te voorkomen dat afvalwater bij hevige regen rechtstreeks in de beek terechtkomt. Daardoor zijn er minder vervuilingspieken en blijft de waterkwaliteit stabieler.

Blik op de toekomst

Het is belangrijk dat we blijven inzetten op afkoppeling en ontharding, zowel op publieke als private terreinen. Via onder andere een onthardingssubsidie kan je jouw steentje bij dragen aan een klimaatbestendige en gezonde toekomst voor Genk en de Stiemervallei. 

Vrijwilligers

Zonder de gedreven vrijwilligers, is dit project niet te realiseren. Ze gaan tweewekelijks deze sensoren contoleren en poetsen zodat deze goed kunnen meten. Bedankt aan alle actieve vrijwilliger van 2024 in het Stiemerlab project! 

TVL: Waterkwaliteit van de Stiemerbeek is verbeterd

VRT nieuws: Kwaliteit van Stiemerbeek in Genk verbetert, onder meer door minder overstorting: "Voorbeeld voor aanpak van andere Vlaamse waterlopen"