Workshop 'Samen Ontharden' in Genk: Een Stap naar een Klimaatbestendige Toekomst

Gepubliceerd op donderdag 17 april 2025 9.49 u.
Op maandag 14 april vond de workshop 'Samen Ontharden' plaats. De workshop trok een enthousiaste groep deelnemers die meer wilden leren over het belang van ontharding en hoe ze dit in hun eigen tuinen kunnen toepassen.

Wat is ontharding?

De workshop begon met een informatieve sessie over de basisprincipes van ontharding. Dat houdt simpelweg in dat verhardingen zoals bijvoorbeeld tegels en beton, maar ook kiezels, worden verwijderd, en de grond weer vrijgemaakt wordt voor groen en wateropvang.

Handen uit de mouwen

Na de theoretische uitleg gingen de deelnemers zelf aan de slag. Ze verwijderden een stuk klinkers, en de fundering, tot ze terug aan de volle grond zaten. Daarna brachten ze nieuwe, vruchtbare grond aan. Om vervolgens eetbare bloemen te plantten.

Voordelen van ontharding

De voordelen van ontharding zijn talrijk. Het zorgt ervoor dat tuinen beter bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden, zoals hevige regenval en droogte. Bovendien draagt het bij aan een betere waterhuishouding en vermindert het de kans op wateroverlast, doordat het de riolering niet overbelast. Door verhardingen te verwijderen en groen aan te planten, wordt de biodiversiteit bevorderd en ontstaat er een gezondere leefomgeving voor zowel mens als dier.

Subsidies voor ontharding

Wist je dat je geen vergunning nodig hebt om te ontharden? Bovendien kan je subsidies krijgen voor het ontharden van je voortuin en het aanplanten van bomen.

Klaar voor de toekomst

Na afloop van de workshop gingen de deelnemers naar huis met voldoende kennis en inspiratie om hun eigen tuin aan te pakken.

Is jouw tuin klaar voor de toekomst?