Genk wil meer begrip voor mensen met autisme

Op 2 april 2023 was het Wereld Autisme Dag. De stad Genk ijvert al langer voor meer begrip voor mensen met een autismespectrumstoornis (ASS). Met de ondertekening op 28 maart van de intentieverklaring ‘Autismevriendelijker’ van Sterkmakers in Autisme engageert Genk zich verder voor een volledige inclusie van mensen met ASS in de samenleving.
 
Mensen met ASS ervaren in hun sociaal leven heel wat drempels. Die zijn dikwijls het gevolg van onbegrip in hun omgeving, zeker bij mensen die hen niet kennen. Aangezien 1 op 200 mensen lijdt aan een vorm van ASS komen baliemedewerkers in het stadhuis geregeld in contact met mensen die daarmee kampen. Daarom kregen de baliepleinmedewerkers de kans het AutismeBelevingsCircuit te doorlopen en zo kennis te maken met verschillende vormen van autisme. Hier kan je enkele foto's bekijken.

Exit taboes

Ook de brede bevolking wordt geregeld gesensibiliseerd. Daartoe brengt de stad in haar communicatie mensen met autisme positief in beeld en wordt het magazine ‘sterk! in autisme’ gratis aangeboden in de bibliotheek. Ook de intensieve samenwerking met ZIMASS om taboes en vooroordelen rond autisme te doorbreken is van groot belang in het streven naar een autismevriendelijke stad. ZIMASS vzw is een Genkse vereniging die ouders en begeleiders van kinderen en jongeren met ASS ondersteunt. Met activiteiten zoals de infomarkt op 1 april in Campus O³ en de familiedag op 2 april in het SportinGenk Park brachten ze gezinnen met een kind met ASS samen om positieve ervaringen te delen. Lees hier het interview met voorzitter Pieter-Jan Bollen van ZIMASS.

Prikkelarm

In een rustige en prikkelarme omgeving voelen veel mensen met autisme zich beter. Daarom richtte KRC Genk een prikkelarme tribune achter glas in voor hooggevoelige personen. En de kermis wordt een namiddag prikkelarm.

 

Bekijk hier de verdere kalender met activiteiten rond autismespectrumstoornis: