Bomen in Genk

Samen zorgen we voor impact op de leefbaarheid van onze stad en het klimaat

Bomen zijn essentieel om klimaatveranderingen mee op te vangen

Genk is de groenste centrumstad van Vlaanderen en wil dat in de toekomst ook blijven. Samen willen we verderwerken aan een gezonde en leefbare stad voor iedereen. Met een degelijk groenbeleid, waar we inzetten op meer groenblauwe netwerken en meer groen op het openbaar domein, creëren we een gezonde en aangename leefomgeving voor alle Genkenaren. Tegelijkertijd voegen we extra kwaliteit en waarde toe aan Genk en het stadscentrum. Hierdoor verhogen we de leefbaarheid, bevorderen we de gezondheid, creëren we aantrekkelijke buitenruimte en stimuleren we een rijkere biodiversiteit. Zo hopen we meer draagvlak en waardering voor bomen en groen te creëren. We maken onze bossen sterker en beter, zodat toekomstige Genkenaren er mee van kunnen genieten.

Bomen moeten bestand zijn tegen het veranderende klimaat en extremen in het weer: lange, droge periodes zullen afgewisseld worden met extreme regenval. Zo is in ons bomenbeleid elke boom belangrijk. Van bomen in bossen tot stadsbomen, van bomen in tuinen tot bomen in wijkparken. Bos in het algemeen is belangrijk voor de natuurbeleving: mensen kunnen er ontspannen, spelen en sporten. Bossen moeten ook toegankelijk en veilig zijn voor iedereen die ervan wil genieten.

Stad Genk streeft ernaar om de bossen en parken met bomen veerkrachtiger en toekomstbestendig te maken. Want ze zijn essentieel om klimaatveranderingen mee op te vangen. Door bomen aan te planten, brengen we ontbrekende soorten in en zorgen we voor een evenwicht in de soortsamenstelling. We planten vooral inheemse boomsoorten, met ruimte voor lage struiken aan de bosranden. Zo kunnen vogels, insecten en andere dieren hun plek innemen in die bossen en ontstaat er meer biodiversiteit: er zijn meer soorten planten en dieren vertegenwoordigd.