Neen, om ontharding te stimuleren, heeft de Vlaamse Regering beslist om handelingen rond afbraak van verhardingen vrij te stellen van vergunningsplicht.
Het aanleggen van kiezel, zand, asfalt, tegels of zelfs hout wordt gezien als verharding.
Alle oppervlakte waarvan de aard en/of toestand van het bodemoppervlak gewijzigd is door het aanbrengen van artificiële, (semi-)ondoorlaatbare materialen wordt gezien als verharding. Door het aanbrengen van verharding gaan essentiële ecosysteemfuncties van de bodem verloren.
Ja. Want door het aanleggen van kiezels of kunstgras grijp je in op de natuurlijke werking van de bodem. Water kan er maar beperkt, of zelfs niet doorsijpelen.
Je kan met jouw steen- en puinafval terecht in de Genkse recyclageparken van Limburg.net. Jaarlijks kan je per gezin tot 1.000 kg bouwpuin gratis wegbrengen. Als je grotere hoeveelheden steenafval hebt kan je een afvalcontainer huren, of betaal je het tarief van Limburg.net (0.025 euro/kg).
Wees creatief en bekijk of jij het steenafval kan integreren in jouw nieuw tuinontwerp! Er zijn veel groene mogelijkheden zoals een stapelmuurtje voor insecten, een verhoogde moestuinbak,...
Elk groen is goed. Je kan gaan van gras tot hoogwaardige ecologische beplanting. Vaak is diversiteit in het groen een grote meerwaarde.
Op volgende sites kan je al heel wat inspiratie opdoen:
Een plantensoort van hoge ecologische waarde is een plantensoort die voordelig is voor het lokale ecosysteem en niet-invasief is.
Deze beplantingen moeten inheems zijn of op de lijst sectie Uitheemse planten met hoge ecologische waarde.
Gras komt niet in aanmerking als hoge ecologische waarde.
Inheemse planten:
- Plantenzoeker van Velt (Kies eerst je standplaats en groenvorm, daarna kies je in de linkerkolom 'inheemse en ingeburgerde soorten'.)
Uitheemse planten met hoge ecologische waarde:
Ja! Genk wil ontharding stimuleren en geeft tot 1000 euro subsidie voor het ontharden van voortuinen. Voor meer info Onthard je voortuin - Subsidie
Je kunt enkel een subsidieaanvraag doen nadat de werken uitgevoerd zijn. Er zijn enkele zaken die bij je aanvraag aanwezig moeten zijn, dus vanaf het begin van je project moet je de volgende dingen zeker bijhouden!
- Fotos van je hele voortuin voor én na de ontharding en vergroening.
- Een tuinplannetje of conceptschets op schaal van je project, met daarop:
- De correcte metingen;
- De oppervlakte en soort(en) verhardingen;
- Aanduiding van de verharde oppervlakte(s) die onthard zal/zullen worden;
- Aanduiding van de vergroening;
- Indien je hebt één of meer vierkante meter(s) van categorie 2 beplant, ook een aanduiding van de plantensoorten
Alle info : Onthard je voortuin - Subsidie
Als je aanvraagdossier volledig in orde is, wordt deze voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen ter goedkeuring. Dit gebeurt één keer per kwartaal.
Je zal een bevestiging van de beslissing van het college ontvangen. Indien goedgekeurd zullen we je subsidiebedrag uitbetalen op het rekeningnummer uit je aanvraagdossier.