Ontharden: wat kan jij doen?

Ook als Genkenaar, Genks bedrijf of organisatie kan je je steentje bijdragen aan de ontharding en vergroening. Elke inspanning telt, hoe klein ook.

Inspiratie voor je tuin

Je kunt veel doen om je eigen tuin groener en gezonder te maken. Binnenkort vind je hier inspiratie en tips over welke planten je best kiest, voorbeeldtuinen enzovoorts.

Vraag je je af wat het probleem met verharding precies is, en hoe het beter kan? Bekijk dan deze pagina's:

Kleine werken op en rond een gebouw

Onthard je oprit en terras

Tips op Mijntuinlab.be

Advies nodig? Boek een tuinranger

De Tuinrangers zijn Genkse vrijwilligers met een passie voor de tuin en een hart voor de natuur. Zij bieden je gratis advies over hoe jij je tuin slimmer kunt inrichten. Door de juiste planten te kiezen, kan je bijvoorbeeld het hele jaar door een tuin in bloei hebben. Nodig eens een tuinranger uit of woon een tuincafé bij zodat je meer kunt genieten van jouw stukje natuur.

Ontmoet de tuinrangers

Tuincafés

Bij een tuincafé komt een tuinranger maandelijks uitgebreid vertellen over één thema rond natuurvriendelijk tuinieren. Kom gezellig mee bijleren van een expert en ontmoet andere tuin-enthousiastelingen waarmee je tips en ervaringen kunt delen.

Het tuincafé gaat elke 3de donderdag van de maand door in het Heempark. Enige uitzondering is in mei, dan organiseren we het op 11/5/23.

Meer over tuincafés

Tegelwippen

Op 21 maart 2023 start het eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Stad Genk doet mee. We nemen het op tegen andere steden en gemeenten om tegen 31 oktober zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen.

Meer over tegelwippen

Onthard je voortuin - subsidie

Stad Genk wil inwoners die ontharden en vergroenen ondersteunen. Binnenkort lees je hier hoe de stad dat zal doen, met een subsidiereglement.

Meer over de subsidie

Een bon voor een ton

Elke druppel telt! Heb je wat extra materiaal nodig om regenwater in op te vangen? Een, regenton, buizen of een kraantje? Stad Genk biedt je een bon tot 20 euro aan om je te helpen deze spullen bij Genkse handelaars te kopen.

Meer over 'een bon voor een ton'

Laat je regenwater afkoppelen van de riolering

In plaats van alle regenwater van je dak te laten afvloeien naar het rioleringsstelsel kan je het afkoppelen en laten infiltreren in de grond, het opvangen om het zelf te gebruiken, of een combinatie van de twee. Meer info hierover vind je in deze fiche van Fluvius.

Er is trouwens ook een premie van Fluvius beschikbaar als je overgaat tot afkoppeling. Stad Genk kan je nog een aanvullende premie bezorgen. Meer info:

Premie infiltratievoorziening Fluvius

Premie hemelwaterput stad Genk

Adopteer een stukje groen

Heb je een plekje in Genk gezien dat ontharding verdient? En heb je zin om er zelf aan de slag te gaan? Dan is groenadoptie iets voor jou. De stad ondersteunt je om een stukje openbare grond te adopteren en te vergroenen. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je op de website van het Heempark.