Genk op Gang: Doe Mee, Ontdek Mee!

Gepubliceerd op dinsdag 28 mei 2024 9 u.
Vanaf juni nodigt Genk op Gang alle Genkenaren uit op een bijzondere ontdekkingstocht door de eigen buurt. Met een groene verflijn als gids volg je een verrassende route van 6,2 kilometer door Waterschei en door Genk-Centrum.

Ambassadeurs

Naast een leuke wandeling biedt Genk op Gang ook een schat aan activiteiten, verhalen en ontmoetingen. Als je écht ├ílles wil zien, horen en ervaren, dan ben je zeker een middag zoet. De routes kan je 2 jaar lang bewandelen en bieden alternatieven voor rolstoelen en kinderbuggies. Genk op Gang draait om verbinding tussen Genkenaren, daarom worden er enkele ambassadeurs aan dit initiatief gekoppeld. Zij dragen elk op hun eigen manier bij en versterken de band tussen de bewoners.

Praten met en over

Jan Lantmeeters is een gedreven brandweerman die in het hart van Genk woont. Hij is een van de ambassadeurs. "Ik ben blij dat ik betrokken ben bij dit boeiend initiatief", zegt hij. Jan en het buurtcomité organiseren twee keer per jaar een buurtfeest en hechten veel waarde aan het stimuleren van contact tussen buurtbewoners. "Op het parcours zijn ook kunstwerken te zien en ik hoop dat ze gesprekken op gang zullen brengen. Sommige mensen vinden ze prachtig, anderen niet. Maar het belangrijkste is dat mensen erover praten en naar elkaar luisteren."

Verbondenheid

Emine Sahin is opbouwwerkster in Waterschei bij Saamo Limburg en houdt ervan om mensen te verbinden. “Genk op Gang is dan ook de perfecte gelegenheid om de diversiteit en warmte in Waterschei te laten zien. Ik heb zoveel prachtige ervaringen en gesprekken met de bewoners. Iedereen zou hiervan moeten kunnen genieten. Langs de route in Waterschei worden bijvoorbeeld ook video’s en brieven getoond die de buitenwereld een glimp laten opvangen van de verbondenheid in onze wijk", vertelt ze enthousiast.

"We vieren ons gemeenschap, geschiedenis en creativiteit"

Speels

Cedric, een jonge DJ, voegt een speels tintje toe aan Genk op Gang. Met zijn creatieve ideeën brengt hij een bruisende energie naar de groene lijn. "Ik organiseer een paar feestjes langs de groene lijn. Op die manier hoop ik ook jongeren te betrekken bij dit project," zegt hij. Genk op Gang is niet zomaar een wandeling door de wijk; het is een viering van onze gemeenschap, geschiedenis en creativiteit. Met gepassioneerde Genkenaren zoals Jan, Emine en Cedric die er hun schouders onder zetten, belooft het een onvergetelijke ervaring te worden voor alle deelnemers. “Trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen!”, klinkt het in het koor.

Vanaf de opening kan je de twee routes (6,2 km) bewandelen en genieten van kunstinstallaties, bewonersinitiatieven, concertjes en meer. De route is volledig bewegwijzerd via de groene lijn en andere aanduidingen.

Er is nog ruimte voor meer initiatief! Heb je nog ideeën, wil je de twee wandelroutes ontdekken?

Lees meer