Maart 2024 - KultuurKaffee Samenleven

Donderdag 21 maart kwamen 60 enthousiastelingen naar het derde Kultuurkaffee, georganiseerd door de socio-culturele raad van Genk. De Portugese vereniging nodigde ons uit om dit KultuurKaffee bij hun te laten doorgaan, nl. in Portuvenia.

Alle aanwezigen gingen doorheen de avond aan de slag met één centraal thema en dat was deze keer ‘Samenleven in diversiteit’. In het bijzijn van Yasemin Yilmaz (stafmedewerker gelijke kansenbeleid) organiseerde de socio-culturele raad samen met de dienst Cultuur een praat- en denkavond rond samenleven in Genk.

Voorgaande KultuurKaffee’s stonden ook al in het teken van een stedelijke uitdaging. Dit zijn maatschappelijke uitdagingen, opgenomen in het cultuurbeleidsplan van stad Genk. Zo is leven in een superdiverse stad als Genk niet altijd gemakkelijk. Er zijn heel wat uitdagingen en ideeën, maar het initiatief om onze samenleving te verbeteren, is er óók. Dat bewezen ‘De 22’, een mix van 22 Genkenaren. Samen met enkele experten dachten ze na over de gedeelde Genkse identiteit en dat resulteerde in vier ‘gewoontes’. En net op basis van deze vier ‘gewoontes’ werd er dieper ingezoomd tijdens het KultuurKaffee. Wat betekent dit voor een vereniging? Hoe kunnen we hiermee aan de slag? Wat is onze verantwoordelijkheid? Etc.

Samen maken we een verschil!

Meer lezen over ‘De 22’ of de ‘Genkse gewoontes’ doe je hier.