Kunstwerk Grotestraat

'De 22' en kunstenaar Jan Rosius gingen op zoek naar een manier om de Genkse gewoontes symbolisch te vertalen naar een kunstwerk. Energie, licht, universaliteit en verbinding waren de sleutelwoorden die ze naar voren schoven.

'The light that binds' verbeeldt het samenleven op z’n Genks en is een nieuwe blikvanger in het centrum van Genk. Je vindt het in de Grotestraat, op het gebouw van Regina Mundi aan de Katteberg.

Kunstenaar Jan Rosius: “De grootste gemene deler voor iedereen bij 'De 22' is licht, de zon. Een element dat ons allemaal doet oplichten, ons openstelt en ons helpt om het juiste pad te zien. Een element dat ieder van ons, zonder onderscheid van wie we zijn, elke dag opnieuw omarmt zonder enige vorm van vooroordeel. Het is universeel, krachtig en allesomvattend. Het brengt warmte, liefde en leven. De 4 Genkse gewoontes kunnen met deze symboliek verklaard worden. Het werk verwijst niet alleen naar de toekomst, maar ook naar het verleden. Het is een eerbetoon aan Sint-Maarten en het de viering ervan, die vroeger met een groot vuur in Genk plaatsvond en mensen samenbracht."