Lange inname openbaar domein

Een langere inname van het openbaar domein kan een belangrijke impact hebben op het straatbeeld. Iedereen leeft, werkt en ontspant graag in een aangename en kwalitatieve omgeving.

In sommige gevallen heb je voor een langere tijd een stukje van het openbaar domein nodig voor:

  • het plaatsen van een terras bij een café;
  • het etaleren van fruit, groenten, bloemen enz. d.m.v. een verkoopstand;
  • het aankleden van een handelszaak met bloem- en plantenbakken;
  • het plaatsen van een reclamepaneel;

Deze innames van het openbaar domein vraag je aan bij de dienst Ruimtelijke Ontwikkeling.

De aanvraagformulieren vind je onderaan deze pagina.

Voor wie?

Horeca-uitbaters en handelaars.

Bedrag

De aanvraag is gratis, zo ook de inname van het openbaar domein.

Opgelet: wil je windschermen, parasols of constructies verankeren? Dit kan enkel door de stedelijke technische diensten uitgevoerd worden! De tarieven (retributiereglement) zijn als volgt:

  • Verankering windschermen: € 150 per verankeringspunt
  • Verankering parasol (in standaard ondergrond) : € 250

Afhandeling

Tip: Vraag je vergunning tijdig aan. De behandeling van je aanvraag neemt ongeveer een maand in beslag.

Het aanvraagformulier vind je onderaan deze pagina. Bezorg dit ingevuld en voorzien van de verplichte bijlages (beeldmateriaal/foto’s van (terras)elementen, schets inplanting). Dit kan digitaal via terrasvergunningen@genk.be, of maak een afspraak om samen het aanvraagdossier te overlopen.

Regelgeving

Een politieverordening bepaalt de regels voor de inname van het openbaar domein, bijvoorbeeld minimale doorgangen die vrijgehouden moeten worden voor voetgangers en rolstoelgebruikers, verkeersveiligheid, evacuatiewegen, plaatsing op parkeerplaatsen.

Het gemeentelijk reglement geeft een bepaald voorwaardenkader mee aan uitbaters, waarbinnen toch de nodige vrijheid gegeven wordt om een leuk en inspirerend concept uit te werken op maat van de horeca- of handelszaak. Hier vind je bijvoorbeeld welke windschermen toegelaten zijn in een bepaalde zone en welke maatvoering bepaalde terraselementen mogen hebben.

Samen met het gemeentelijk reglement stelden we een inspiratiebundel op: hoe maak je een sfeervolle, gezellige ontmoetingsplaats van je terras in onze stad door te kiezen voor vergroening, kleur, tof meubilair. Laat aan de buitenkant ook zien waar je zaak voor staat of wil uitstralen. En dit kan ook op een budgetvriendelijke manier!

Meer info

We begeleiden je graag bij de aanvraag of het aanreiken van toffe concepten op maat van jouw zaak.

Het inkijken van de inspiratiebundel kan je op weg helpen om een goed concept uit te werken, zodat je zelf een steentje kan bijdragen aan de beeldkwaliteit van onze stad. Je kan creatief omspringen met terraselementen en zo de authenticiteit en identiteit van de horeca- of handelszaak versterken.

Je kan deze inspiratiebundel opvragen via de dienst Ruimtelijke Ontwikkeling, of een afspraak maken om je ideeën of voorstellen samen te bekijken.