Even op adem komen in het midden van de stad? Dat kan perfect in het Molenvijverpark, een groen rustpunt van 10 ha groot aan de lengteas van de Dorpsbeekvallei. Het dankt zijn naam aan de vijver langs de oude watermolen, die nu een restaurant is. Wegdromen met een goed boek, eendjes voeren, uitblazen op een bankje, picknicken... Jong en oud kunnen hier lekker ontspannen. In het zonnewijzerpark (°2000) dat tussen het Molenvijverpark en het Heempark ligt, vind je 12 unieke zonnewijzers.
Wandelen, spelen, rusten en fietsen
In het Molenvijverpark zijn heel wat paden aangelegd waarop je kan wandelen. Ook is er een fietspad dat min of meer evenwijdig aan de Europalaan loopt. Fietsen op de wandelpaden is uiteraard niet toegestaan. Ook voor kinderen is er allerlei voorzien, waaronder ook het Prikkelpad, dat pas in 2024 is aangelegd. Bankjes zijn er voldoende én je mag er vissen (zie het visregelement).
De Molenvijver was oorspronkelijk een zeer nat moerasgebied, dooraderd door de Dorpsbeek. Deze Dorpsbeek zorgde voor de afwatering van het gebied dwars door het centrum van Genk en voedde vroeger een watermolen, vandaag gekend als restaurant de Molen.
In 1967 werd het stadspark ingericht. De moerassen werden gedempt met aanvulgrond en de natte beemden werden gedraineerd. De Molenvijver werd behouden en uitgediept, een tweede vijver, de kweekvijver, werd aangelegd. De Dorpsbeek kreeg een vaste bedding. Ze diende om vers water aan te voeren voor de visvijver. Verder naar het oosten toe werd de grote grasvlakte gedraineerd en hersteld.
De banwatermolen bestond reeds in de 9de eeuw. Alle boeren uit de omgeving waren verplicht hier hun graan te laten malen (bannum betekent gebod). De langwerpige vijver (stegering) diende als vergaarbekken om de nodige waterkracht te leveren aan het molenrad. Tot 1366 hoorde de molen toe aan een grondheer. Daarna was hij afhankelijk van de prinsbisschop van Luik. In 1773 kwam de molen in het bezit van de gemeente. Hij deed dienst tot ongeveer 1930. Momenteel wordt hij uitgebaat als restaurant. Naast het natuurschoon zijn er nog een aantal bezienswaardigheden in het Molenvijverpark (eventueel een korte opsomming). Hiermee wordt de rol van dit gebied als stadspark steeds meer in de verf gezet.
Mijnverleden en groene stad
In het park bevinden zich twee opmerkelijke stenen aan het einde van de vijvers. Één ervan duidde zon 600 meter onder de grond de grensscheiding aan voor het delven van steenkool tussen de mijnen van Waterschei en Winterslag. De tweede steen werd geschonken door het Nationaal Instituut voor Huisvesting, toen Genk in 1969 de eerste prijs behaalde als meest bebloemde en groene gemeente boven de 30.000 inwoners. Sindsdien mag Genk de verkregen naamborden Genk, groene stad op de invalswegen plaatsen.
Beplanting wordt klimaatrobuuster en biodiverser
Het Molenvijverpark is eigenlijk geen echt natuurgebied, het park werd aangelegd en beplant met uitheemse planten. In de jaren 2000 werd het park in verschillende fasen vernieuwd. Deze vernieuwingen en het dagelijks beheer gebeuren volgens de principes van Harmonisch Park- en Groenbeheer en wordt uitgevoerd door de Technisch Uitvoerende Diensten van Stad Genk.
Stad Genk neemt momenteel deel aan het project "Klimaatrobuust StadsGroen" om een aantal ingrepen in het Molenvijverpark uit te voeren om het park meer klimaatrobuust en biodivers te maken en de belevingswaarde verder te verhogen.
Bereikbaarheid
Kom te voet of met de fiets! Is dat te ver? Er zijn heel wat bussen die stoppen in de buurt van het Molenvijverpark! (Halte Genk Shopping Center, Halte Genk Reinpadstraat, Halte Genk Molenvijverpark)