Natuurbeheer en Stiemerbier door Neos Genk

De Stiemervallei beroert harten, vooral van hen die langs de beek zijn opgegroeid. Jean-Pierre, Paul, Pietro, Jean en Geuco van Neos Genk duiken wekelijks de vallei in om, in samenspraak met Natuurpunt, aan beheerswerken te doen. Samen identificeren ze exotische soorten die verwijderd moeten worden, bespreken ze welke (bijna) omgevallen bomen weg gehaald mogen worden en welke bomen en struiken weggehaald mogen worden om een ander ecotype kansen te geven.

Eén van hun grootste uitdagingen? Dat was de verwijdering van 30 omgevallen bomen na een hevige storm. Het brandhout schenken ze aan leden van Neos Genk die het goed kunnen gebruiken.

Rondleidingen

De eerste rondleiding die de vrijwilligers gaven was een wandeling voor de eigen Neos-leden zodat die konden kennis maken met het gebied en met hun werk. Al gauw kwamen ook naburige Neos-afdelingen en andere verenigingen op bezoek voor een rondleiding in het gebied. Tijdens één van deze wandelingen ontstond het idee om een verhaal te schrijven over de Stiemerbeek samen met andere Neos-leden. Benieuwd naar het verhaal? Daarvoor moet je er eens op bezoek gaan ...

Genieten van een Stiemerhop Blond

Voor de 35ste verjaardag van Neos Genk brouwden de leden Stiemerhop Blond, een fruitig bier. Biologe Hilde Olaerts (Neos-lid) was benieuwd naar de plantengroei in de vallei en trok met Jean-Pierre en Paul als gidsen door het gebied. Ze wees hen daarbij op de diverse plantensoorten. Toen het woordje 'hop' viel, ging er een lichtje branden. De link naar bier werd meteen gelegd. Brouwerij Perron stapte mee in het verhaal en de Stiemerhop Blond werd geboren. Het werd een heerlijk ongefilterd en ongepasteuriseerd biertje, met 6,4 volumeprocent alcohol, in flesjes van 33 cl.

Lees hier het verhaal van het Stiemerbier.

Neos Genk

Deze groep vrijwilligers zijn een onderdeel van Neos Genk (Netwerk voor Ondernemende Senioren). Dit is een bijzonder actieve socio-culturele vereniging voor actieve, ondernemende medioren en senioren uit Genk die zin hebben in nieuwe uitdagingen en ietjes meer willen. Ze organiseren heel wat verschillende activiteiten, zoals uitstappen, lezingen, feesten, wandelingen ...

meer info: https://www.neosvzw.be/genk

Stiemerdeal

 De vrijwilligers van Neos dragen uiteraard bij aan een betere natuurkwaliteit in de Stiemervallei. Met hun rondleidingen verbinden ze mensen met natuur en met Stiemerhop stimuleren ze ondernemerschap in de Stiemervallei. Ze treden op als ware ambassadeurs van de Stiemervallei.

Alhoewel de groep bijzonder zelfstandig is, probeert de stad hen zo goed mogelijk te helpen bij vragen en worden ze actief betrokken bij het Stiemerprogramma.