Parkeren voor personen met een handicap

Personen met een handicap kunnen in Genk gemakkelijk en dichtbij parkeren, op heel veel verschillende plaatsen.

1. Parkeren op de voorbehouden plaatsen voor personen met een handicap

2. Vraag een parkeervergunning voor personen met een handicap in Genk aan

1. Parkeren op de voorbehouden plaatsen voor personen met een handicap

In de rode betaalzones zijn er steeds verschillende parkeerplaatsen voor personen met een handicap. Deze plaatsen worden aangeduid met een blauw verkeersbord en zijn gratis.

Hoe werkt het?

  • Leg steeds je parkeerkaart voor personen met een handicap (de blauwe kaart) zichtbaar vooraan in de wagen. Dit is verplicht. Wagens die geparkeerd staan zonder dat er een kaart voorligt riskeren een boete van 58 tot 116 euro (GAS 4).
  • De voorbehouden plaatsen staan aangeduid op deze kaart.
  • Deze plaatsen zijn meestal ruimer dan de andere parkeerplaatsen, en je kan hier onbeperkt en gratis staan.
  • Deze kaart is strikt persoonlijk.
  • De politie of de vaststellend GAS-ambtenaar doet controles op legitiem parkeren en geldige blauwe kaarten.

Voor de aanvraag van je parkeerkaart voor personen met een handicap kan je terecht in het Sociaal Huis van de stad Genk. Meer info over de parkeerkaart lees je hier.

MAAK EEN AFSPRAAK BIJ HET SOCIAAL HUIS VAN DE STAD

Opgelet: op de Fruitmarkt in Genk centrum geldt een aangepast regime. De maximale parkeerduur bedraagt er 90 minuten. Slimme camera’s registreren de parkeerduur van wagens die binnen- en buitenrijden. Een parkeerkaart voor personen met een handicap wordt niet herkend door deze camera’s.

Wil je toch langer dan 90 minuten kunnen parkeren op de Fruitmarkt? Vraag dan een ‘Parkeervergunning voor Personen met een Handicap in Genk’ aan (zie hieronder).

2. Parkeervergunning voor personen met een handicap in Genk

In Genk kunnen personen met een handicap ook op de gewone parkeerplaatsen op straat gratis en onbeperkt parkeren.

Hoe werkt het?

  • Laat je parkeerkaart voor personen met een handicap registreren bij de stad Genk. De registratie kan je online doen of je kan langsgaan bij de parkeerbalie (enkel op afspraak). De registratie moet gedaan worden door de houder van de mindervalidekaart, of met het rijksregisternummer van de houder.
  • Aan deze parkeerkaart kunnen maximum twee nummerplaten gelinkt worden voor een parkeervergunning.
  • Met deze parkeervergunning parkeer je gratis en onbeperkt op alle betalende parkeerplaatsen en in de aangeduide blauwe zones.
  • Ook personen met een handicap van buiten Genk kunnen hun parkeerkaart registreren.
  • Parkeer je op een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap dan leg je steeds je persoonlijke parkeerkaart (blauwe kaart) voor. Dit is verplicht!

ONLINE REGISTRATIE

MAAK EEN AFSPRAAK MET DIENST PARKEREN

Parkeren in blauwe zones

Heb je jouw parkeerkaart voor personen met een handicap laten registreren dan parkeer je onbeperkt in duur in elk van de aangeduide blauwe zones. Opgelet, leg steeds je persoonlijke parkeerkaart (blauwe kaart) voor.

Ook in blauwe zones zijn dikwijls voorbehouden plaatsen voorzien voor personen met een handicap. Daar gelden deze richtlijnen.

Parkeren in groene zones

In groene zones kan iedereen gratis én onbeperkt parkeren. In deze zones zijn steeds aangepaste plaatsen voorzien, die je kan innemen mits het leggen van je persoonlijke parkeerkaart (blauwe kaart).

Parkeren in gele zones

In gele zones kan iedereen onbeperkt parkeren, tegen betaling. In deze betaalparkings zijn steeds aangepaste plaatsen voorzien, die je kan innemen mits het leggen van je persoonlijke parkeerkaart (blauwe kaart).

Hoe parkeren op de fruitmarkt?

Alle informatie over het parkeren op de fruitmarkt vindt u op onze FAQ over parkeren - parkeren op de fruitmarkt.