Met Mine Wine tonen Rik en zijn team dat de terrils de ideale terroirs zijn voor wijnbouw. Hun Genkse biologische wijn wordt geproduceerd met veel respect voor de omgeving.
MineWine vzw werd opgericht als één van de Burgerbudget projecten. Wij laten mensen uit de sociale economie kennismaken met de wijnbouw zodat ze aan de slag kunnen als wijnwerker, vertelt Rik, bezieler van het project. Op de terril in Winterslag, maar ook in Zwartberg en in de Bemdekenstraat telen we – met behulp van vrijwilligers - druiven op biologische wijze. De zwarte, warme grond vormt de ideale bodem voor onze wijn.
3600 wijnstokken
In 2022 werd de eerste wijnstok - een Pinot Grigio – in de grond gestoken. Ondertussen werden (niet toevallig) 3600 wijnstokken van verschillende variëteiten geplant. Rik: Er komt heel wat kijken bij het wekelijkse onderhoud en de snoeiwerken. Ik ben hier vaak al voor dag en dauw bezig.
Oog voor het milieu
Mine Wine werkt zoveel mogelijk met ecologische materialen. Rik: De plantstokjes zijn van duurzaam fiberglas in plaats van metaal en de wildbescherming is niet van plastic, maar van karton. Al onze materialen komen van Europese producenten en voor de bestuiving van onze druivenplanten werken we met een lokale imker.
Stadswijnbouwer
Na de oogst dit najaar kan er hopelijk rond Pasen van de nieuwe wijn geproefd worden. We hopen op minstens 2 grote vaten, zegt Rik, die ook verder kijkt. Ik droom van een eigen stadswijnbouwer voor Genk, zodat we ook de komende 25 jaar – en liefst nog langer! - kunnen proeven van ons (h)eerlijke product. Ook willen we mensen kansen blijven geven om opnieuw actief te worden in de samenleving.
Wil je graag als vrijwilliger meewerken aan Mine Wine?
Laat het weten via info@minewine.be of tel. 0472 69 84 02
