W-eikenpad buizerd

Wist je dat ...

  • De buizerd een middelgrote tot grote roofvogel is, uit de familie van de havikachtigen. Hoewel hij vrij algemeen voorkomt in België, zorgt hij toch vaak voor verwarring. Het is namelijk de meest variabele van onze roofvogels, zijn Franse naam buse variable doet hem dan ook alle eer aan.
  • De buizerd een echte opportunist is, hij eet namelijk wat hij kan vinden. Verschillende kleine zoogdieren zoals muizen, konijnen en mollen, staan op het menu. Maar ook amfibieën, als kikkers, en zelfs reptielen, zoals hagedissen, kunnen ten prooi vallen aan de buizerd. 
  • Het vangen van kleine vogels door het formaat en de geringe wendbaarheid van een vliegende buizerd iets moeilijker is. Jonge of zieke exemplaren kunnen wel de pech hebben om in zijn klauwen terecht te komen.
  • Buizerds vaak ook langs autowegen worden gezien, waar ze zich te goed doen aan de resten van dieren, die het slachtoffer zijn geworden van het verkeer. Maar op akkers of in weiden gaat de buizerd zelfs te voet op stap, op zoek naar slakken en insecten.