Waar parkeren?

Overzichtskaart

Raadpleeg het stratenplan

Raadpleeg ook steeds de dichtstbijzijnde parkeerautomaat. Hierop wordt steeds aangegeven wat het tarief en de maximale parkeerduur zijn.

Op sommige locaties worden nieuwe (automatische) systemen uitgetest. Indien dit het geval is, zal er in de directe omgeving steeds een infobord staan met daarop verdere informatie over het parkeren daar.

Betalend kortparkeren

 

Op de dichtstbijzijnde parkeerautomaat vind je de tarieven en toegelaten parkeerduur voor die zone. Betalen doe je van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur. Op zon- en feestdagen is geen ticket nodig. Indien je geen of geen geldig ticket hebt, bedraagt de retributie 25 euro per dag.

Aan de treinstations van Genk en Bokrijk is een dagtarief van 5 euro van toepassing. Hiermee mag je 24 uur parkeren op de daarvoor voorziene plaatsen aan het station. Bezitters van een treinabonnement kunnen terecht op de site van B-Parking of aan de stationsloketten voor meer informatie over mogelijkheden tot parkeren.

Blauwe zone

Op een aantal locaties in Genk zijn blauwe zones. Hier moet je gebruik maken van de Europese parkeerschijf. Je duidt met de pijl op de parkeerschijf het eerstvolgende uur of halfuur aan na aankomst (vb: 13u40 wordt 14u00). Je mag steeds 2 uur parkeren, tenzij een onderbord een andere duur aangeeft. In Genk zijn er twee blauwe zone waar je slechts 30 minuten mag parkeren namelijk Parking Stadhuis en een stukje in de Bochtlaan.

In de meeste blauwe zones kunnen bewoners een bewonerskaart aanvragen. Voor meer info kan je altijd terecht bij de Parkingshop (Reinpadstraat 11, bus 20, 089 50 47 40).

Parkeren in parkeergarage

In het centrum kan je ook parkeren in één van de parkeergarages:

In de Stalenstraat kan je terecht in de ondergrondse parkeergarage van het MENOS-gebouw.

Gratis langparkeren

Aan de rand van de betalende zones zijn op wandelafstand verschillende mogelijkheden tot gratis langparkeren.

Voor het centrum gaat het om volgende plaatsen:

  • Hooiplaats;
  • Limburghal;
  • Molenvijver, kant Europalaan LAATSTE HELFT.

Overige gratis randparkings liggen in de omgeving van de handelsgebieden:

  • Vennestraat: achterliggende parking te bereiken via de Hoefstadstraat;
  • Stalenstraat: achterliggende parking te bereiken via de Stalenstraat 119-123 of via Stalenstraat 67-77;
  • Hoevenzavellaan: parking aan de Minderbroederssite of de Risstraat.

Vergunningsparkeren

Voor bepaalde personen kan het interessant zijn om hun voertuig op een vergunningsparking te parkeren. Voor volgende plaatsen kan je een vergunning aanvragen (enkel voor die locatie):

  • Reinpadstraat (nummers 8-18);
  • Winterslagstraat (Lourdeskapelpark);
  • Europalaan (tussen Politie en VDAB);
  • Nieuwstraat (nummers 20-26).

Voor een vergunningskaart betaal je 30 euro per maand. Aanvragen doe je via de Parkingshop.

Parkeren met een parkeerkaart voor personen met een handicap

Voor houders van een geldige parkeerkaart voor personen met een handicap zijn er voorbehouden plaatsen voorzien. Deze zijn vaak iets breder dan een standaardplaats waardoor het gemakkelijk is om in- en uit te stappen.

Houders van een geldige parkeerkaart voor personen met een handicap mogen in Genk op elke betalende parkeerplaats gratis en onbeperkt in tijd parkeren met uitzondering van de voorbehouden plaatsen voor vergunninghouders, hulpverleners en elektrische wagens. De modaliteiten staan ook op de parkeerautomaten vermeld. Personen met een handicap kunnen hiervoor twee nummerplaten laten registeren bij OPC. Dit doorgeven doe je via de Parkingshop. Opgelet: de voorbehouden parkeerplaatsen in de betaalgarages zijn niet vrijgesteld van een parkeerticket maar zijn wel breder dan een standaardplaats.