Waar parkeren?

Overzichtskaart

Raadpleeg het stratenplan voor de parkeerzones. Aan deze kaart kunnen geen rechten ontleend worden.

Raadpleeg steeds de dichtstbijzijnde parkeerautomaat. Hierop wordt steeds aangegeven wat het tarief en de maximale parkeerduur zijn.

Op sommige locaties worden nieuwe (automatische) systemen uitgetest. Indien dit het geval is, zal er in de directe omgeving steeds een infobord staan met daarop verdere informatie over het parkeren daar.

Betalend parkeren

Rond de volgende handelsgebieden is het betalend parkeren van toepassing:

 • Centrum;
 • Stalenstraat;
 • Vennestraat;
 • Hoevenzavellaan.

Op de dichtstbijzijnde parkeerautomaat vind je de tarieven en toegelaten parkeerduur voor die zone. De parkeerduur is maximaal 1 of 2 uur, tarieven bedragen 50 cent, 1 euro of anderhalve euro per uur. Betalen doe je van maandag tot zaterdag van 9u00 tot 13u00 en 14u00 tot 18u00. Op zon- en feestdagen is geen ticket nodig. Indien je geen of geen geldig ticket hebt, bedraagt de retributie 15 euro per halve dag.

Aan de treinstations van Genk en Bokrijk is een dagtarief van 5 euro van toepassing. Hiermee mag je 24 uur parkeren op de daarvoor voorziene plaatsen aan het station. Bezitters van een treinabonnement kunnen terecht op de site van B-Parking of aan de stationsloketten voor meer informatie over mogelijkheden tot parkeren.

Blauwe zone

Op een aantal locaties in Genk zijn blauwe zones. Hier moet je gebruik maken van de Europese parkeerschijf. Je duidt met de pijl op de parkeerschijf het eerstvolgende uur of halfuur aan na aankomst (vb: 13u40 wordt 14u00). Je mag steeds 2 uur parkeren, tenzij een onderbord een andere duur aangeeft. In Genk kan dit 30 minuten, 1 uur of 3 uur zijn.

In de meeste blauwe zones kunnen bewoners een bewonerskaart aanvragen. Voor meer info kan je altijd terecht bij de Parkingshop (Reinpadstraat 11, bus 20, 089 50 47 40).

Fruitmarkt

Op de Genkse Fruitmarkt parkeer je met behulp van automatische nummerplaatherkenning. Een camera registreert de nummerplaat bij het binnen- en buitenrijden, een parkeerder hoeft dus zelf geen parkeerticket te nemen of een schijf te leggen. Het eerste half uur sta je er helemaal gratis en dat kan tot tweemaal verlengd worden tot in totaal maximaal anderhalf uur gratis parkeertijd.

Na het eerste half uur gratis kan je bij een deelnemende handelaar een QR-code scannen. Zo wordt je parkeertijd automatisch met een half uur verlengd. En dit tot twee keer toe. In totaal kan je dus 1,5 uur gratis parkeren, en dat midden in de stad. 

Na je registratie in de Xparc-app van Amano kan je gebruik maken van ‘Shop & Stay’ en de verlengingen via de QR-code. Via je smartphone kan je volgen hoeveel parkeertijd je nog hebt. Wat met mensen die geen smartphone hebben of niet met de app kunnen werken? Aanvullend wordt er in de loop van het project nog een sms-service ontwikkeld, zodat het ook via sms kan.

Overschrijdt een parkeerder de toegelaten parkeertijd toch, dan genereert het systeem op basis van de nummerplaat automatisch een retributie. 

Download de app voor parkeren op de Fruitmarkt: 

 

qr-code parking Fruitmarkt Apple

Parkeren in parkeergarage

In het centrum kan je ook parkeren in één van de parkeergarages:

In de Stalenstraat kan je terecht in de ondergrondse parkeergarage van het MENOS-gebouw.

Genker kwartier

Het Genker kwartier is er voor de momenten dat je heel kort gratis wil parkeren, ideaal om een bestelling af te halen, boodschappen binnen te zetten enzovoort. Met deze parkeerschijf kan je maximum een kwartier parkeren en ze is enkel geldig in de betalende zones van Genk. Opgelet, combineren van het Genker kwartier en een parkeerticket is niet toegelaten. Indien een parkeerwachter dit vaststelt, krijg je steeds een retributie.

Het Genker kwartier kan je aan de snelbalie in het stadhuis of bij de concessionaris OPC (Reinpadstraat 11 bus 20) verkrijgen.

Gratis langparkeren

Aan de rand van de betalende zones zijn op wandelafstand verschillende mogelijkheden tot gratis langparkeren.

Voor het centrum gaat het om volgende plaatsen:

 • Hooiplaats;
 • Limburghal;
 • Molenvijver, kant Europalaan LAATSTE HELFT.

Overige gratis randparkings liggen in de omgeving van de handelsgebieden:

 • Vennestraat: achterliggende parking te bereiken via de Hoefstadstraat;
 • Stalenstraat: achterliggende parking te bereiken via de Stalenstraat 119-123 of via Stalenstraat 67-77;
 • Hoevenzavellaan: parking aan de Minderbroederssite of de Risstraat.

Vergunningsparkeren

Voor bepaalde personen kan het interessant zijn om hun voertuig op een vergunningsparking te parkeren. Voor volgende plaatsen kan je een vergunning aanvragen (enkel voor die locatie):

 • Reinpadstraat (nummers 8-18);
 • Winterslagstraat (Lourdeskapelpark);
 • Europalaan (tussen Politie en VDAB);
 • Nieuwstraat (nummers 20-26).

Voor een vergunningskaart betaal je 30 euro per maand. Aanvragen doe je via de Parkingshop.

Parkeren met een parkeerkaart voor mindervaliden

Voor houders van een geldige parkeerkaart voor mindervaliden zijn er voorbehouden plaatsen voorzien. Deze zijn vaak iets breder dan een standaardplaats waardoor het gemakkelijk is om in- en uit te stappen.

Houders van een geldige parkeerkaart voor mindervaliden mogen in Genk op elke betalende parkeerplaats gratis en onbeperkt in tijd parkeren met uitzondering van de voorbehouden plaatsen voor vergunninghouders, hulpverleners en elektrische wagens. De modaliteiten staan ook op de parkeerautomaten vermeld. De voorbehouden parkeerplaatsen in de betaalgarages zijn niet vrijgesteld van een parkeerticket maar zijn wel breder dan een standaardplaats.