Fietsen naar school

Voor stad Genk is een veilige schoolomgeving erg belangrijk. Samen met de Genkse scholen werken we aan een efficiënt én veilig (fiets)beleid. Gedurende het jaar organiseren/ondersteunen we verschillende acties zoals Genk gordelt, fietsexamens, fietscontroles en verkeersparken. We begeleiden ook scholen bij de aanvraag van Mobilim-subsidies bij de Provincie Limburg.

Genk gordelt!

Begin mei weerklinkt steeds het belgerinkel van honderden kleine fietsjes in het centrum van Genk. Bijna alle 5-jarige kleuters van de Genkse lagere scholen nemen die dag deel aan ‘Genk Gordelt’. Tijdens deze fietshappening krijgen ze in de voormiddag de kans om op een afgesloten parcours hun fietsvaardigheid uit te testen. Naast de veilige fietsroute worden er springkastelen, hindernisparcours en animatie voorzien. Genk Gordelt is een initiatief van Stad Genk, de leerkrachten bewegingsopvoeding van de Genkse scholen en de studenten kleuteronderwijs van de PXL. Bedoeling is de kinderen warm maken voor bewegen en sporten en tegelijkertijd hun fietsvaardigheid te stimuleren.

Fietsexamens

Stad Genk biedt ook al enkele jaren een fietsexamen aan voor kinderen uit de laatste jaren van de lagere school. Hierbij krijgen ze eerst tips en tricks aangeleerd waarna ze op de openbare weg een parcours afleggen en zo tonen zo dat ze klaar zijn om veilig aan het verkeer deel te nemen. Kinderfietsen en helmen hiervoor kunnen opgehaald worden bij het fietspunt.

Fietscontroles

Elk schooljaar in september worden de fietsen in de scholen gecontroleerd door medewerkers van het fietspunt.

Verkeerspark en behendigheidsparcours

Elk jaar in februari ontvangen Genkse basisscholen een mail van fietspunt met de uitnodiging om hiervoor in te schrijven. De uitvoering hiervan vindt plaats in de maanden april, mei, juni en september.

Meer info

Lees hier de laatste e-nieuwsbrieven voor scholen.