Bewoners openen vernieuwd Vlakveldplein

Gepubliceerd op donderdag 1 februari 2024 11.53 u.
Het centrale plein in Vlakveld onderging de laatste maanden een ware metamorfose: grijs maakt plaats voor meer groen en nieuwe speelzones. Maar bovenal is het nu een plek waar de buren elkaar kunnen ontmoeten. Bewoners Ahmed en Sonja blikken terug op een mooi samenwerkingsverhaal.

Oud en versleten

Ahmed en Sonja wonen vlak aan het Vlakveldplein en kennen de wijk als geen ander. Ze waren dan ook meteen enthousiast om mee na te denken over de vernieuwing van het plein. Samen met nog meer buurtbewoners, een mix van jong en oud, dachten ze na over manieren om de buurt dichter bij elkaar te brengen.

“Het plein ligt centraal in onze wijk en werd aangelegd in de vroege jaren 50”, vertelt Sonja. “Het was oud en versleten en nodigde niet meer uit om naartoe te gaan. Nochtans wonen hier heel wat jonge gezinnen met kinderen die een leuke speelplek zoeken.”

Buurtbevraging

Er werden enkele bijeenkomsten georganiseerd met meerdere betrokken partijen. Denk aan het buurtopbouwwerk SAAMO, het jeugdwelzijnswerk GIGOS, de stadsdiensten jeugd en gebiedsgerichte werking, en natuurlijk de buren. Hier werd nagedacht over de toekomt van het plein en kon iedereen voorstellen op tafel leggen.

“Naast meer speelruimte misten we een ontmoetingsplek voor alle leeftijden”, vertelt Ahmed. “Het Vlakveldplein is de ideale locatie hiervoor, want iedereen kent het. We zijn heel blij dat de trappen, de betonnen zitblokken en andere oude verharding plaats hebben gemaakt voor gras, planten, bomen, zitbanken en picknicktafels. Zo wordt dit echt het ‘groene hart’ van de wijk.”

Speelzones

“Het plein bestaat nu uit drie zones”, licht wijkmanager Brecht Gielis toe. “Er is een omheinde speelzone voor peuters en kleuters met onder andere een wip, schommels en een glijbaan. Er is ook een avontuurlijk klimparcours voor grotere kinderen met een voetbal- of basketbalpleintje. En ten slotte is er een klein park. De zones zijn met elkaar verbonden via een wandelpad.

Ook veiligheid stond hoog op de agenda. Daarom wordt het plein ’s avonds verlicht, is het een open ruimte zonder muren en is er rondom enkel eenrichtingsverkeer mogelijk.”

Nieuwe initiatieven Sonja en Ahmed zien heel wat mogelijkheden. “We denken al na over nieuwe buurtactiviteiten op het plein”, klinkt het enthousiast. “Zoals een nieuwjaarsdrink, een
Halloweenfeest of een grote picknick in de zomer.

Feestelijke opening

Het vernieuwde Vlakveldplein opent op 21 februari 2024 vanaf 15 uur. De stad voorziet hapjes, kinderanimatie en ook een woordje uitleg over het project.

Lees meer