Goed gedaan: Genkse jongeren op inleefreis naar Marokko

Gepubliceerd op dinsdag 30 januari 2024 10.29 u.
Tijdens de jaarwissel trokken 21 jongeren uit Winterslag op een 12-daagse inleefreis naar centraal - Marokko. Vorig jaar vond daar nog een grote aardebeving plaatst. De groep ondersteunde enkele lokale projecten en dat zorgde voor heel wat inspiratie.

Nadenken

De reis, georganiseerd door verschillende verenigingen uit de wijk, bracht de jongeren langs steden als Rabat, Agadir en Marakkech. Daar bezochten ze een internaat waar 80 leerlingen wonen. “Ze vertelden ons hoe het is om ginds op te groeien”, vertelt de 23-jarige vrijwilliger en groepsbegeleider Omar Akharroub. “Het deed ons nadenken over ons eigen comfort; zij gebruiken bijvoorbeeld nog geen wasmachines. Op de school hielpen we met de inrichting van een computerlokaal, want pc’s waren er nog niet.”

"In Ijoukak zagen we de impact van de ramp en in Taroudant bezochten we een weeshuis. Dat maakte veel indruk."

Rampgebied

Op het programma ook een bezoek aan de regio die een half jaar geleden werd getroffen door een zware aardbeving. “In het dorp Ijoukak zagen we de impact van de ramp”, zegt Kaoutar Talmssou die ook vrijwilliger en groepsbegeleider is. “We deelden voedselpakketten uit en warme materialen zoals jassen en dekens. In Taroudant bezochten we een weeshuis. Dat maakte veel indruk.”

Inzamelacties

Via verschillende acties in Winterslag werd vooraf geld ingezameld voor de reis. “Het was een prachtige ervaring”, verzekert Omar Akharroub. “De jongeren hebben veel bijgeleerd want een inleefreis maakt hen ook weerbaarder én zelfstandiger. Ze staan te popelen om hun ervaringen te delen met leeftijdsgenoten en om zelf projecten op te zetten. Missie geslaagd!”

Ga jij een project bezoeken of ergens meehelpen in het kader van ontwikkelingssamenwerking?

Dan kan je in aanmerking komen voor de subsidie inleefreizen. Een Inleefreis laat Genkenaren bijdragen aan de solidariteit met landen in het Zuiden en zorgt voor een groter draagvlak voor het mondiaal beleid van stad Genk. De subsidie is beschikbaar voor individuele reizen en groepsreizen.

Lees meer