Groot Genker Orkest viert jubilieum

Gepubliceerd op dinsdag 30 januari 2024 15.30 u.
Het Groot Genker Orkest viert feest. Het Genks muziekensemble bestaat vandaag 20 jaar maar eigenlijk werd de vereniging waaruit ze ontstaan zijn al in 1884 opgericht. Een muzikaal en historisch feestjaar dat op 24 februari wordt gevierd op C-mine met - hoe kan het anders - een groot concert!

Sinds 1884

Lang voor er in Genk sprake was van de stad die we vandaag kennen, klonk hier al muziek. In 1884 werd de allereerste Genkse muziekvereniging opgericht, de Harmonie St-Martinus. Een kleine veertig jaar later, in 1921 volgde de tweede: de Harmonie St-Caecilia zag het licht.

Muziek verenigt

Beide harmonieën waren een creatieve uiting van verschillende filosofieën die in de tijd het landschap kleurden. Tot de ideologische verschillen in 1966 dan toch verenigbaar bleken. Na een historische vergadering werd het glas geklonken op een nieuwe vereniging: de
Koninklijke Harmonie Genk was een feit.

Jong volk gezocht

Al snel was de harmonie niet meer weg te denken uit het Genkse culturele leven. Met een sterke uitstraling tot ver buiten de provinciegrenzen. Maar de tijd stond niet stil. In 2000 was het de hoogste tijd voor een verjonging en een nieuwe naam. En zo werd de Koninklijke Harmonie Genk omgedoopt tot de Stadsharmonie.

Ook dat bleek niet genoeg: een nieuwe vernieuwingsoperatie drong zich op en opnieuw werden de de koppen bij elkaar gestoken. Dat resulteerde in 2004 tot de fusie van de Stadsharmonie en het Genker Jeugdorkest tot het Groot Genker Orkest.

Springlevend

Vandaag zijn ze springlevend met maar liefst 68 leden en vieren ze een dubbel jubileum: 20 jaar Groot Genker Orkest en 140 jaar Genkse muziekverenigingen.

Ze vieren dat op 24 februari om 20 uur op C-mine met een groot Jubileumconcert o.l.v Filip Ceunen met speciale gasten Floris & the Flames

Koop tickets hier