Genkse speelpleinen kijken uit naar de zomer

Gepubliceerd op woensdag 31 januari 2024 13 u.
Waren jouw zomers ook altijd zo spectaculair en eindeloos spannend? Dan was dat misschien dankzij onze Genkse speelpleinwerkingen. Hun animatoren bezorgden al vele generaties kinderen en ouders zorgeloze zomers.Toch blijft de zoektocht naar vrijwillige medewerkers meer dan nodig.

Helpende hand

Dit jaar steekt Jeugd Genk de Genkse speelpleinwerkingen een handje toe. Want die zijn steeds op zoek naar vrijwilligers die tijdens de grote vakantie animator willen zijn. “Speelpleinwerkingen moeten veel inspanningen doen om genoeg begeleiders te vinden”, zegt Joachim Troch van Jeugd Genk. “Studies, vakantiejobs of andere activiteiten weerhouden jongeren ervan om zich voor langere tijd in de zomer te engageren. Dus helpen we hen nu al met hun zoektocht.”

"Word moni, het zijn echte schatjes hier"

Betoverend

Animator zijn, is een unieke ervaring voor het leven. Want wie zich engageert maakt deel uit van een hechte familie en daar krijg je veel moois voor terug, vinden ze bij Jeugd Genk: “Voor al die kinderen ben jij niet zomaar een animator, ze zien in jou iemand om naar op te kijken. Als
animator mag je je fantasie ook de vrije loop laten. Je merkt meteen dat je met je gekke spelletjes en creativiteit de kids betovert. En die boodschap brengen we samen met de speelpleinen naar buiten.”

Dagje met de moni’s

Wie animator oftewel moni wil worden, staat er zeker niet alleen voor. “Bij ons krijgen ze de nodige vorming. Dit helpt hen te leren omgaan met kinderen, spelletjes te maken en begeleiden”, vertellen Ioana en Brecht van Heidevreugde uit Boxbergheide. Dit jaar doen we dat op 4 mei. Tijdens de werking zelf is er begeleiding van onze hoofdmonitor. Die is altijd in de buurt voor vragen en oplossingen.”

Ervaring

Bij Piephel uit Bret-Gelieren voelen moni’s zich ook snel thuis. “Een vaste opleiding is er niet maar we raden wel aan om de cursus van Vlaamse Dienst Speelpleinwerk te volgen”, benadrukken Stijn en Pauline. Dat is sowieso een leuke ervaring en de speelpleinwerking betaalt meer aan wie dit doet.”

Peter en meter

De zoektocht bij het Matenpleintje uit Termien start vroeg op het jaar. “Meestal onthalen wij nieuwe animatoren tijdens de Paasvakantie”, aldus Jarne en Giorgia. Op onze activiteitennamiddag leert de groep elkaar kennen, geven we alle info en bereiden we hen voor op de zomer. Daarnaast krijgen ze een peter of meter toegewezen om hen vlekkeloos door de zomer te loodsen.”

Wil je animator worden bij een speelpleinwerking? Je moet 16 jaar oud worden in het jaar dat je start en bereid zijn om vorming te volgen. Je krijgt een vrijwilligersvergoeding.

Kennismaken met de speelpleinwerkingen in Genk?

Lees meer